Ev ekonomisine katkıda bulunmak isteyen kadınlara iş kurma desteği verilmektedir. Devlet tarafından iş kurma desteği alan kadınlar istedikleri sektörde hayal ettikleri işe kavuşarak ev ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Bu destekler arasında KOSGEB önemli bir noktada yer alır.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği
Kadın girişimcilere destek sağlayan kurumlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, çeşitli vakıflar, mikro kredi kurumları ve KOSGEB olarak sıralanabilir. Kadın girişimcilere devlet desteği 2021 yılında en etkin şekilde KOSGEB tarafından sağlanmaktadır. Aynı zamanda genç girişimcilere de destek ve hibe sağlayan KOSGEB sayesinde günümüzde birçok kadın kendi işine sahip olmuş ve hayallerini gerçekleştirmiştir.
Ayrıca kadın girişimcilere kredi verilebildiği gibi bir defaya mahsus olmak üzere hibe desteği de yapılmaktadır. Kadınlara hibe desteği 2021 yılı için 5000 TL olarak belirlenmiştir. Kurulan işletmenin sermaye şirket durumunda olması ise bu hibenin miktarı artmaktadır. Daha önceki yıllar için kadınlara iş kurma desteği ile alınan makineler en az iki yıl kullanılmak zorundaydı. KOSGEB 2021 yılında bu ibareyi kaldırmıştır. Yani destek paketiyle birlikte işletme yeni açılmış olsa da hibe desteği alabilmektedir.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteğinden Nasıl Faydalanılır
KOSGEB’in tüm destek paketlerinde olduğu gibi öncelikle projenizi hazırlamanız gerekmektedir. Aynı zamanda KOSGEB web sitesi üzerinden size girişimcilik adına bir kurs imkânı da sunulur. Bu kursu almadan başvuru yapamazsınız. Bu kursun içeriğinde bir girişimcinin dikkat etmesi gereken noktalar, yeni bir girişimci olmanın avantaj ve dezavantajları, pazarda karşılaşılabilecek sorunlar gibi önemli bilgiler yer almaktadır.
KOSGEB Kadın girişimci desteği 2021 yılı için 60. 000 TL üzerinde belirlenmiştir. Bu desteği alabilmek için gerekli projeleriniz, ekipmanlarınız ve araç gereç tasarımlarınız ile KOSGEB’e başvurmanız gerekmektedir. Bu aşama her kadın gerekli sermayenin nasıl karşılanacağını düşünebilir. Fakat KOSGEB başvurunuz onay alınca yeni işiniz için harcadığınız tüm masrafları faturalandırarak kadınlara iş kurma desteği ile işinizi devam ettirebilirsiniz.
Tabiiki bu aşamada bazı mülakatlar gerçekleştirilmektedir. Zorunlu eğitim olan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alındıktan sonra projeniz incelenir ve uygun görüldüğünüz şartta mülakata çağrılırsınız.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Başvuru
KOSGEB kadın girişimci desteği 2021 yılında başvurularını online olarak almaktadır. Eğitim sona erdikten sonra kayıt için gerekli evrak ve belgeler, projeler KOSGEB’e teslim edilir. Bu program sayesinde faturalandırdığınız tüm ürünlerinizin ücretleri kadınlara hibe desteği 2021 şartları çerçevesinde size geri ödenir. KOSGEB kadınlara iş kurma desteği için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- Uygulamaları Girişimcilik eğitimi tamamlanır.
- İş planı ve faaliyetleri hazırlanır.
- KOSGEB Yeni girişimci ilk başvurusu yapılır.
- KOSGEB veri tabanına kayıt gerçekleştirilir. KOBİ bilgi dokümanı ve diğer ekler KOSGEB’e teslim edilir.
Tüm bu adımlar başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğinde kadınlara iş kurma desteği alınmış olunur. Bu süreç KOSGEB sistemi üzerinden, kullanıcı adı ve şifre ile takip edilebilmektedir.