Kadınlara İş Kurma Desteği

Kadınlara İş Kurma Desteği

Kadınlara iş kurma desteği, globalleşen dünyada kadınların iş dünyasında daha fazla ve daha aktif yer almalarını sağlamıştır. Artan dünya nüfusu, yeni iş kollarının ve yeni şirketlerin açılmasını, farklı kategorilerde farklı ihtiyaçların doğmasını sağlamıştır. Bu sonuca bağlı olarak kadın yönetici ve çalışanların iş dünyasındaki etkinliği de gün geçtikçe fazlalaşmaktadır.

Kadın Girişimcilere Devlet Desteği ve Kadınlara İş Kurma Desteği

İş kurmak isteyen kadınlara, kadın girişimcilere devlet desteği 2021 yılında da sermaye ve destek sağlayacak birçok fırsat sunuyor. KOSGEB, Kadın Girişimciler Derneği, TKDK, özel bankalar ve devlet bankaları bunlardan bazıları olarak yer alıyor. Aile Bakanlığı, iş kurmak isteyen kadın vatandaşlara 15.000 lira faizsiz kredi imkanı sağlıyor. Bu kredi, Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından veriliyor. Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından verilen bu kredi, 2 yıl geri ödemesiz olarak veriliyor. Geri ödemesi ise takip eden 6 yıl içerisinde faizsiz bir şekilde yapılıyor. Bu krediden yararlanmak isteyen kadınlarda aranan şartlar: sigortasız ve gelirsiz bir kimse olmak, başka bir bankadan kredi almıyor olmak, kurmak istediği işe yetkinlik ve bilgi sahibi olmak, halihazırda çalışan bir esnaf olmamak ve bu destek için ilk kez başvuruyor olmak olarak belirtiliyor.

KOSGEB    T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Kadın Girişimci Desteği

KOSGEB kadın girişimci desteği 2021 yılında kadınlara, iş imkanları sunabilmek, onları iş hayatında daha aktif şekilde desteklemek amacıyla kredi ve destek imkanları sunuyor. Bu imkanlardan bazıları, kadın girişimcilere hibe ve düşük faizli krediler olarak yer alıyor.

KOSGEB`in kadın girişimci desteği kapsamında kadınlara hibe desteği 2021 yılında kadın girişimcilere 50.000 lira hibe desteği sağlıyor. Kadın girişimciler, 300.000 liraya kadar düşük faizli kredi imkanından faydalanabiliyor.

Bu imkanlardan faydalanmak isteyen kadın girişimcilerin sağlamaları gereken şartlar arasında 18 yaşını doldurmuş olmak, TC vatandaşı olmak, KOSGEB tarafından verilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı`nı tamamlamış olmak ve KOSGEB`e internet üzerinden veya giderek başvurmuş olmaları yer alıyor. KOSGEB tarafından kadın girişimcilere verilen girişimcilik eğitimlerine katılım sağlamaları, sonrasında bu eğitimlerini tamamladıklarını ispat eden belgeyi almaları gerekiyor. Sonrasında, KOSGEB tarafından değerlendirilen kadın girişimci projeleri hibe ve düşük faizli kredi imkanlarıyla destekleniyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, tarımla uğraşan kadınlara hibe desteği veren kurumlardan bir diğeri.

Kadın Girişimcilerin Destek Alabileceği Bankalar

Kadın girişimcilerin destek alabileceği bankalar arasında kamu bankaları ve özel bankalar yer alıyor. İş Bankası, Vakıfbank, Ziraat Bankası Garanti Bankası, TEB, Yapıkredi, Denizbank, Halkbank, Finansbank bankaları kadın girişicilere destek sunan bankalardan. Kadın girişimciler bu bankalardan kadın girişimci kredisi alabiliyor.

KGF    Kredi Garanti Fonu ve Kadınlara İş Kurma Desteği

KGF yani Kredi Garanti Fonu, kadın girişimcilere destek veren bir başka kurumdur. KGF tarafından verilen kredilerin geri ödemeleri ilk 2 yıl süre zarfında istenmiyor. Kadın girişimcilere verilen kredilerin ise 5 yıl içerisinde geri ödemesi isteniyor. Kredi miktarları artış gösterebiliyor.

KAGİDER    Türkiye Kadın Girişimciler Derneği

KAGİDER, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, kadın girişimcilere çeşitli destekler sunuyor. KAGİDER`in kadınlara sunduğu destekler arasında sadece kredi imkanları yer almıyor. KAGİDER kadınların tarım, teknoloji, ticaret gibi farklı alanlarda kendilerini geliştirip iş dünyasında aktif bir kadın girişimci olarak yer almaları için eğitim imkanları veriyor. Maddi ve manevi tüm konularda kadınlara eğitim ve rehberlik hizmetleri sunuyor ve projelerini değerlendiriyor.

TGMP    Türkiye Grameen Mikrofinans Programı

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı, ev kadınlarına faizsiz ve 5 yıllık bir süre içerisinde geri ödemeli kredi imkanları sunuyor. Bu imkandan yararlanmak isteyen, evde üretim yapan kadınların önce TGMP şubelerine giderek başvuru yapmaları ardından TİSVA (Türkiye İsrafı Önleme Vakfı) tarafından verilen eğitimleri tamamlama şartlarını yerine getirmeleri gerekiyor.