Teknoloji Transferi kavramı bir kurum tarafından geliştirilen yeni bir teknolojinin, buna ihtiyaç duyan bir veya birkaç kuruma başarılı bir şekilde sunularak kullanılmasının sağlanmasıdır. Sürdürülebilir kalkınma için teknolojik bilgi ve yetkinliklerin paylaşımı hem zaman hem maliyet açısından faydalıdır.
Teknoloji transfer yöntemleri 3 şekilde gerçekleşmektedir:
- Bilgilendirici bilginin transferi; transfer edilen ürünün nasıl ve nerede kullanıldığına dayanmaktadır. Bu yöntemdeki transfer alanları; mesleki – teknik yayınlar, konferanslar, eğitim programları, kurslar, yurtdışı iş ziyaretleri, işgücünün dolaşımıdır.
- Ürünlerin transferi; teknolojinin doğrudan transferi olan bu yöntem, özel teknoloji özellikleri içeren bir malın nihai ya da yarı nihai olarak diğer bir kuruma transfer edilmesidir.
- Üretim metodunun transferi; bir ürünün üretimi, bir sürecin uygulanması ya da bir hizmetin yapılması bu transfer türünü kapsamaktadır.
Kurumlar, ihtiyaç duydukları teknolojinin türüne göre bu yöntemlerden herhangi birinden yararlanarak teknoloji aktarımını gerçekleştirmektedirler.