Pazar araştırması, bir pazara girmeden önce o pazar hakkında toplanan bilgi ve verilerin bütünüdür. Pazar araştırması belirli bir süre dahilinde hazırlanmaktadır. Hedef olan pazar ve müşteri potansiyeli detaylı bir şekilde araştırılmaktadır.
Pazarlama araştırması sayesinde müşterilerin o ürünü neden tercih ettikleri ortaya çıkmaktadır. Farklı pazarlarda aynı ürünler bulunabilmektedir. Bu da dolayısıyla rekabeti en üst seviyeye çıkartmaktadır. Bu rekabeti avantaja çevirmek için doğru bir pazar araştırması yapıldıktan sonra gereken adımları atmak oldukça katkı sağlayacaktır. Bu bilgi ve verileri toplayarak müşterilerin isteğine odaklı bir ürün ortaya koyup pazardaki kârınızı arttırabilirsiniz.
Dış ticaret pazarı araştırması hizmetinden faydalanarak uluslar arası arenadaki sizinle aynı hizmet veya ürünü sunan firmaların politikasını takip edebilirsiniz. Bu konuda sizlere hizmet vermekte olan pazar araştırma şirketleri tercih edebilirsiniz.
Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?
iki dala ayrılmaktadır. Bu dallar şu şekildedir;
- Birincil Pazar Araştırması:
Bu aşama daha önce araştırılma yapılmamış pazarlar hakkında raporların toparlanması ve bu şekilde analiz edilmesini sağlamaktadır. Bu araştırmada önemli olan nokta verilen toplanması ve analiz edilmesidir. Analizler doğrultusunda pazar atılacak firma, birçok adımı planlayabilmektedir.
- İkincil Pazar araştırması:
Diğer araştırma yöntemine göre daha kısa süre içerisinde gerçekleştirilmektedir. Bu noktada firmalar, daha önceden oluşturulmuş raporları ve analizleri incelemekte ve bu yönde ilerlemektedir. Ancak bu noktada verilerin toparlanması ve incelenmesi için de uzmanlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Aşamaları Nedir?
6 aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamaların hepsini dikkatlice takip etmek gerekmektedir. Pazar araştırması yapan şirketlerden destek alarak profesyonel raporlara ulaşabilirsiniz. Kendi imkanlarınız ile de araştırma yapabilirsiniz. Bu aşamalar şu şekildedir;
- Problemi Tanıma:
Araştırma hedefini tanımlamadır. Pazarlama aşamasının ilk adımı neyi araştıracağını ve hangi problem üzerinde yoğunlaşacağını kararlaştırmadır.
- Soruna Bir Yaklaşım Getirilmesi:
Araştırma ve soruna bir tez veya bakış açısı getirilmelidir. Bu doğrultuda çalışmalar ilerlemelidir.
- Araştırma Tasarımı Formülü:
Araştırmayı bir plan ve prosedür halinde tasarlamak için gereken aşamadır.
- Arazi Çalışması ve Veri Toplama:
Bir personel veya saha kuvveti ile veri toplamak amacıyla yapılması gereken aşamadır. Bu sayede yeni bilgiler ve veriler elde edilmektedir.
- Veri Hazırlama ve Analiz
Hazırlanan veriyi baştan aşağı doğru ve sunuma hazır bir şekilde analiz etmek. Rapora son dokunuşları yapmak.
- Rapor Hazırlama ve Sunum
Araştırma raporu örneği gibi araştırmalar internette bulunmaktadır. Sorun hakkında yazdığınız raporu sunmak. Tüm analizler bir raporda belgelenmelidir. Bu aşamada her raporun doğru sunulduğuna emin olmak ve araştırmaların yanlış bir madde içermediğine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Araştırma raporu, basit bir şekilde sunuma hazırlanmalı ve içerdiği dil anlaşılır olmalıdır. Tablo ve grafik kullanımı da anlaşılmakta kolaylık sağladığı için sunumda tercih edilebilir. Toplanan verileri sırayla anlatıldıktan sonra etki ve eylem planı sunarak bitirilir.